- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 378
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 386
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 406
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 399

Pandemi yüzünden hastane fobisi oluştu Pazartesi günü başlayan normalleşme sürecine rağmen, korona virüs pandemisi nedeniyle şifa bulmak için gittiğimiz hastaneler, yüksek risk taşıdığından, vatandaş hastanelere ön yargıyla bakmaya başladı.
Haber/ Didar DEMİRCİ
Korona virüs pandemisine karşı en ön safhada mücadele veren sağlık çalışanları, 1 Haziran itibariyle hastanelerde diğer hastalara da hizmet vermeye başladı. Uzmanlar bu süreçte birçok insanan korona virüs dışında farklı rahatsızlıkları olmasına rağmer hastaneye gitmeye çekindiklerini belirtti. Psikolog Mevlüt Ülgen, bu durumun ortaya çıkmasındaki nedenleri değerlendirdi. Ülgen, salgının insanlar üzerinde yaşamı tehdit eden bir unsur olmasından kaynaklı tedirgin hissettirmesine neden olduğunu dile getirerek, “Salgının başlangıcından bu yana insanlar bulaş riskine karşı tetikte ve panik bir şekilde yaşadı. 'Evde kal' çağrıları, salgına karşı yapılan önemli uyarılar; haberlerde ve sosyal medyada uzun süreli hastanelerde yatan ve hayatını kaybeden insanları görmek endişeye neden oldu” dedi.
Hükümet güven vermedi
Salgının etkisinin azalmaya başlamasının ardından kontrollü sosyal hayat olgusuyla yeni düzene uyum sağlamanın zaman alacağını dile getiren Ülgen, bunun için insanların güven duymaya ihtiyacının olduğunu ifade etti. Ülgen, “Türkiye kırılgan bir süreçten geçiyor. Siyasal, toplumsal kutuplaşmanın oluşturduğu bir gerginlik söz konusu. Pandemi sürecinde güven oluşturmak ve sürece katılımı artırmak için toplumsal mutabakat sağlanması çok önemliydi. Bu konuda çok önemli eksiklikler yaşandı. Meslek odaları başta olmak üzere sivil toplum ve muhalefet kapsanmadı. Bu da güveni zedeledi” dedi.
Haberi okumak için lütfet bakınız. Dokuz Eylül Gazetesi:. https://www.dokuzeylul.com/guncel/pandemi-yuzunden-hastane-fobisi-olustu-h167334.html
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 582

GÜVEN EKSİKLİĞİ VAR
Siz sosyal mesafeden, fiziksel önlemlerden söz ediyorsunuz ama işçiler, çalışanlar günlük yaşamada fabrika da, servislerde, kamu toplu taşıma araçlarında bu mesafe kuralların ihlali ile yaşıyor. Bu insanlar nasıl inansınlar sizin önlemler konusundaki ciddiyetinize ve önemine. Bu durum toplumda bilişsel çelişki yaratıyor. İnsanlar bilişsel çelişki durumunda o anda kendine en uygun olanının ve en kolayını seçmeye eğilim duyar. Kısaca siyasi iktidar, kamu politikaları inandırıcı olmaktan uzak” ifadelerine yer verdi. Mevlüt Ülgen, ‘EvdeKal Türkiyem’in inandırıcı olabilmesi için iş güvencesi sağlanarak, ekonomik ve sosyal önlem ve politikaları oluşturularak herkesin evde kalma koşullarının sağlanması gerektiğine de dikkat çekti.
İlkses Gazetesi nden Burcu Yanar ile yaptığımız röportajcın dün İlk bölümü yayınlanmıştı bugün ikinci bölümü yayınlandı. okumak için tıklayınız ,
16.04.2020 ; https://www.ilksesgazetesi.com/haberler/guncel/insanlar-patlamaya-hazir-bir-bomba-gibi-87883
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 684

Moralinizi yüksek tutmazsanız salgınla mücadele zorlaşır!
Psikolog Mevlüt Ülgen, yaşamımızı tehdit eden unsurların moralmen çökmemize neden olabileceğini belirterek, “Bu durum salgınla mücadeleyi zorlaştırır” uyarısında bulundu
15.04.2020 259 Güncel
Moralinizi yüksek tutmazsanız salgınla mücadele zorlaşır!
İLKSES GAZETESİ / BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Psikolog ve Aile Danışmanı Mevlüt Ülgen, tüm dünyayı etkileyen koronavirüs sebebiyle toplumun kaygı ve endişe seviyelerinin yüksek olduğunu belirterek, belirsizliklerin bu tarz duygu durum değişiklikleri yaratmasının normal olduğunu ancak bunun önüne geçebileceğimizi ifade etti.
İkses Gazetesi nden Burcu Yanar ile yaptığımız röporrtajinn İlk bölümü . Okumak için tıklayınız.
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 636

10 Nisan 2020 Cuma günü Saat:15.00 de Ülke TV Haber 15.00 ‘in canlı yayın konuğu oldum. Haber programında korona virüsün psikolojik boyutunu üzerine soruları cevapladım. Koronavirüs salgının oluşturduğu tehdit, önlemlerin ve evde kalmanın yarattığı ruhsal sorunlar, aile ilişkileri, çocuklar üzerinde etkileri ve yaşlılara yaklaşım konularını ele aldık. Ruh sağlığı ve ilişkileri korumaya yönelik görüş ve önerilerimi paylaştım.
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 583

Psikolog Mevlüt Ülgen’e sorduk: Salgın, psikolojik travmaya dönüşürken, bu durumla nasıl başa çıkarız?
A3Haber.com, 6 Nisan 2020 Röportaj Ahmet Çınar
Psikolog Mevlüt Ülgen, koronavirüsle mücadele ederken karşı karşıya kaldığımız psikolojik travmaları, yaşadığımız kaygı ve endişeleri ve bunlarla başa çıkma yollarını anlattı… Toplumsal bağışıklık sistemimizi güçlendirme vurgusu yapan Ülgen, “Umudu ve morali diri tutmak virüsle mücadelede hayati öneme sahip” dedi.
Röportajı okumak için tıklayınız;
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 664

Koronavirüs günlerinde sarılma başkadır, iyileştiricidir. Salgını önleyicidir. Koronavirüs günlerinde sarılma fiziksel mesafeyi yürekten gelen sevginin yaydığı enerji ile aşmadır. Bakışlardaki dostluk, balkonlardan, bahçeden el sallamalardaki sıcaklık, coşkuyla söylenen çoğul türküsüdür. Dayanışmadır. Yazıya erişim için : https://wesidamedya.com/koronavirus-gunlerinde-sarilma-baskadir/?fbclid=IwAR2GsNM89o8vXN909l-0fU7jxF097bwIxLfsCLBpDBfrD3_Nlfoby7IEYcw
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 584

Durukan Yılmaz, Mutlu Fisun Küçük, Sinem Erdem Ünlü ve Yusuf Tufan Şenoğlu'nun hazırladığı hafta içi hergün 10.05 ile 10.50 arasında TRT Radyo 1' de (94.7) yayınlanan "Ailece” programına eğitimci Osman Tartalacı ile birlikte konuk olduk. Koronavirüs salgının ruh sağlığımıza etkileri, salgın günlerinde çocuklara yaklaşım ve ruh sağlıpını korumaya yönelik önerileri konuştuk. Yapım ekibine ve dinleyicilere teşekkür ederim.
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 631

Coronavirüs nedeniyle sürekli evde kalmanın, psikolojimiz üzerinde büyük etkileri olabilir. Kısıtlılık halinin insanda stres ve kaygı yaratacağını belirten Türk Psikologlar Derneği önceki dönem İzmir Şube Başkanı Mevlüt Ülgen “Bu dönemde bedensel temas da sınırlılıklar olmasına karşın gönül temasını artırmak, dayanışmayı yükseltmek hepimize iyi gelecektir” dedi
Son Mühür/Tenzile Aşçı - Coronavirüs salgını nedeniyle bazı ülkeler sokağa çıkma yasağı ilan ederken bazı ülkeler de vatandaşlarına zorunluluk halleri dışında sokağa çıkmamaları konusunda ciddi uyarılarda bulunuyorlar. Ülkemizde ise, salgınla mücadele kapsamında 65 yaş üstü vatandaşlar dışında resmi bir sokağa çıkma yasağı uygulanmazken yetkililer ve uzmanlar vatandaşlara sürekli olarak kendi OHAL’lerini ilan etmeleri ve evlerinde kalmalarını söylüyorlar.
Gündelik hayatın koşuşturması içerisinde çoğu zamanını evin dışında geçiren vatandaşların salgın psikolojisiyle bir anda evlerinden çıkamaz hale gelmesinin birey psikolojisi üzerine etkilerini Türk Psikologlar Derneği İzmir önceki dönem Şube Başkanı Psikolog ve Aile Danışmanı Mevlüt Ülgen ile görüştük. Ülgen, Bu dönemde alışık olduğumuz günlük rutinlerin sürdürülmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Röportajın tamamını okumak için ; https://www.sonmuhur.com/kriz-firsata-cevrilebilir-14671.html
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 610

“Yaş Ayrımcılığına Dönüşmemesine Dikkat Çekiyoruz”
Bu çok dikkatli olunması gereken bir durum. Yaşlıları ve kronik hastalığı olanları korumaya yönelik yaklaşımlara özel vurguya evet, ancak bu ayrımcılığa ve yanlış algılara neden olmayacak şekilde yapılmalı. Toplumda hastalığın yaşlılara özgü olduğu, sadece yaşlılar için ölümcül sonuçları olduğu gibi yanlış paylaşım ve söylemler mücadeleyi olumsuz etkiler. Yaş ayrımcılığı ve dışlamaya yol açar. Sanki hastalık yaşlılardan bulaşır gibi yanlış algıya neden olur. Röportaj için : https://www.sivilsayfalar.org/2020/03/25/yaslilara-saygi-gostermenin-tam-zamani/
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 609

Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel salgın ilan ettiği yeni tip Corona virüsü, özellikle 60 yaş üstü bireyler için daha büyük bir risk oluşturuyor. Bilgi kirliliği ve panik yaşlıların ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor. VOA Türkçe’ye konuşan psikolog Mevlüt Ülgen uyarılarda bulundu.
Amerikanın Sesi 21 Mart 2020
Soner Kızılkaya
Kamera: Oğulcan Bakiler
Habere ulaşmak için : https://www.amerikaninsesi.com/a/ya%C5%9Fl%C4%B1lar-corona-vir%C3%BCs%C3%BCnden-nas%C4%B1l-korunabilir-/5339294.html
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 606

21 Mart 2020 Cumartesi günü Ahval News için Ceren Karlıdağ ile yaptığımız röpartaj
"Psikolog Mevlüt Ülgen ile koronavirüsün psikolojik etkileri üzerine konuştuk. Ülgen, hem karantina süresi boyunca ruh sağlığımızı nasıl koruyacağımız yönünde bilgiler verdi hem de bu süreçte kamu yetkililerine düşen görevleri anlattı.
Sizler de ruh sağlığınızı nasıl koruduğunuzu, evde nasıl zaman geçirdiğinizi yorumlar kısmına eklemeyi unutmayın..."
Röportajı izlemek için bakınız: https://www.youtube.com/watch?v=48--5WhMWys&t=18s
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 648

Sosyal hayatın kısıtlanması insan psikolojisini nasıl etkileyecek?
Koronavirüs vakalarında sayının 47’ye çıkmasının ardından sosyal yaşamın sona ermesi ve bununla birlikte yaşanabilecek psikolojik bozukluklara ilişkin konuşan İzmir Psikologlar Derneği’nin eski başkanı Mevlüt Ülgen, enformasyon bombardımanın tehlikesine işaret etti.
TUGAY CAN / İZ GAZETE - Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Türkiye’de de tespit edilen 47 vakanın bulunduğu Koronavirüs sonrası İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ek genelge ile lokanta ruhsatı bulundurmayan toplanma alanlarının süresiz olarak kapatılması yönünde karar alındı.
Kararın ardından; alınması muhtemel bir diğer karar ise karantina. Bu yöntem, koranavirüsün yayılmış olduğu Çin, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde uygulanıyor. Fakat sosyalleşme alanlarının kısıtlanmasının ardından insanların eve hapsolmalarının da birtakım olumsuz yanları bulunuyor.

Sürece dair psikolog Mevlüt Ülgen gazetemizin sorularını yanıtladı.
Alışılmış yaşam tarzının değişmesinin ve günlük rutinin bozulmasının insanlar için stres kaynağı olduğunu aktaran Ülgen, söz konusu kısıtlanmanın iyi anlatılmadığı takdirde insanları önlemleri önemsizleştirme veya abartma gibi sağlıksız uçlara yöneltebileceğini belirtti.
‘ZİHİNSEL VE DUYGUSAL YÜK
17.03.2020 tarihinde İz Gazete de yayınlanan röportaj: https://www.izgazete.net/saglik/sosyal-hayatin-kisitlanmasi-insan-psikolojisini-nasil-etkileyecek-h44969.html
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 632
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 696
- Ayrıntılar
- Mevlüt Ülgen tarafından yazıldı.
- Gösterim: 721